Kincsek Kiskőrösön és környékén

Közeleg március 15-e, és nem éppen ez okból, de kicsit ennek szellemében a napokban tett kirándulásunk alkalmával betértünk Petőfi Sándor szülőházába, Kiskőrösön. Nem akarok nagy, hangzatos szavakat használni, mégis azt mondom: egyszer minden magyar embernek el kellene látogatnia ide. A ház és a hozzá kapcsolódó kiállítás sajátos, múltidéző hangulata magával ragadó élmény. Különleges érzés Petőfi szülőágya mellett állni, eredeti kézírását olvasni, és megcsodálni a korabeli (igazi kézműves) tárgyakat, textíliákat.
Ízelítőül és kedvcsinálóként, (természetesen) a teljesség igénye nélkül megosztok pár képet.


A tiszta szoba benne eredeti családi relikviákkal

Anyakönyv, benne Petőfi Sándor keresztelési anyakönyvi bejegyzése

Egy szomszédos épületben alakították ki az Emlékmúzeumot, melyben a Petőfi-relikviák mellett korabeli használati tárgyakat, ruházati cikkeket és textíliákat csodálhatunk meg.

A csodás hímzett és riselt kézimunkákat üveges vitrinekben és fiókokban őrzik.

Korabeli kézzel festett kerámiákból sem volt hiány
A cipész mesterség eszközei
Kisebb használati tárgyak

Hazafelé menet két, Kiskőröstől nem messze lévő apró, de kedves településen, Felsőtelepen és Tázláron érdekes dologra lettünk figyelmesek. Szinte minden utcasarkon állt egy-egy állványra állított, lefestett kerékpár. Sajnos menet közben nem volt időm lefotózni őket, de fejben tartottam a látottakat, s hazatérve utánanéztem, vajon mi célt szolgálnak ezek a szépségek. Kiderült, hogy tavaly nyáron virágtartóként funkcionáltak, s reméljük idén is hasonló célt szolgálnak majd, bár önmagukban is szívderítő látványt nyújtanak. Figyelmetekbe ajánlom a település weboldalán található képgalériát, melyben további fotókat is találtok erről a projektről, megannyi remek SK kerti, kültéri ötlettel. :-)

Forrás: tazlar.net

Megjegyzések